Det er
midvinter. Man skulle ikke helt tro det, for det er nu vintergækkerne varsler det
kommende forår. Men jo. Heromkring starten af februar er det tiden, hvor alle
bønder til alle tider har vidst, at halvdelen af foderet skal være tilbage, for
at der er nok frisk græs til at dyrene igen kan lukkes ud af vinterstalden.
Det er en
meget abstrakt tanke at forestille sig, at det ikke bare var dyrene men også os
selv, som var hundrede procent afhængige af det, vi selv dyrker. For de fleste
gi’r det overhovedet ikke nogen mening. Vi køber jo bare det vi mangler. Og
hvor det kommer fra? Tjah.. For hvad er egentligt vores lokale forråd af mad,
hvad er dansk og hvad er importeret? Og hvorfor?
Ingen tvivl
om, at i et samfund med få ressourcer, der dyrkes maden lige uden for døren. At
transportere fødevarer er en luksus, som hører til hos os i vores rige tid. Så
sent som op i 1960-erne var landets storbyer omkranset af væksthusgartnerier,
grønsagsmarker og frugtavl.
Sådan kunne
det i princippet også sagtes være i dag i Danmark. Landet kan snildt være
selvforsynende med alle mulige fantastiske produkter fra den nære omegn. Men vi
har vænnet os til at spise ting, der ikke trives og slet ikke året rundt under
vores kolde himmelstrøg. Og vi lever jo fint med, at produkter produceret under
sydligere himmelstrøg er billigere. Skal vi mene noget om det? Ja, det skal vi.
Af tre grunde: Belastningen, gennemskueligheden og egenarten.
Jo mere
produkter farer rund på kloden, jo mere energi er der bundet til dem. Energi,
som ligeså godt kunne være brugt til noget mere fornuftigt eller sparet.
Energi, som ender som CO2 forurening og dermed påvirker den globale opvarmning.
Hvad angår
gennemskueligheden, så er den nemmere at håndtere jo mindre et produkt har
rejst, og desto større chance er der for at producent og forbruger kan se
hinanden i øjnene. Der skal ikke snydes mange i nærmiljøet før hammeren falder.
Her erstatter tillid kontrol. Lange afstande, industrielle produktionsenheder
og anonyme produkter kræver et stort opbud af alskens kontrolforanstaltninger.
Og endelig egenarten,
dette lidt mærkelige ord. Det betyder at et produkt er noget særligt. Det har
navn, særpræg og historie. Jo tættere på
jo bedre forstå vi produktet, vi kender ham der fremstiller det. Vi kan måske
endda vælge mellem forskellige producenters udgave af samme produkt, vi bli’r
kendere, kyndige, krævende, kritiske og mere tolerante. Vi evner at udforske
forskelligheden og det uventede. Det holder os vågne. Mangfoldigheden kan bedre
folde sig ud på et torv end i et supermarked, fordi muligheden for at
fremstille mindre mængder af bedre og mere forskelligartede produkter stiger
med nærheden og den direkte afsætning. Spændende frugtsorter, særlige
håndværksprodukter, sæsonens specialiteter osv.
I den danske
landbrugsverden handler det om at producere mere og mere, billigere og
billigere. Det er skruen uden ende, og det er ikke vores kop the. Men
konkurrencen taget i betragtning, så påvirker den endeløse skrue alle. Der skal
derfor en massiv forandringsvilje til at ændre supertankerens kurs.
Og noget
tyder på, at der er ved at ske noget. I Aarstiderne er vi meget optagede af at
bruge vores kasser til at formidle mulighederne. Og forhåbentlig vil vi de
kommende år se, at der i stigende grad genskabes lokale produktioner, som kan
bryde den onde cirkel. Det kan ske, fordi vi kræver egenarten, fordi vi ellers
falder i søvn, og fordi fornyelsen af køkkenet kræver det. Det kan ske fordi
tilliden afhænger af gennemskueligheden, og fordi nok så meget kontrol ikke kan
hamle op med den nære fødekæde. Og endeligt kan det ske, fordi verden vil kræve
det, for at sikre nok ressourcer til alle. Med andre ord er der et vægtigt
positivt incitament hele vejen rundt. Og mon ikke de kommende mange års lange
seje trend i madens verden derfor bliver nærhed. Økologisk vel at mærke. Og dermed
vil der være sjovt foder nok til os alle året rund og Jorden rundt.
(Kan også læses i Aarstidernes nyhedsbrev i uge 8, 2014)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar