Den økologiske vision er at fødevareproduktionen skal
bidrage positivt til energibalancen. Vi lever med landbruget af at omskabe
energien i sollyset og luftens indhold af CO2 (kuldioxid) og N2 (kvælstof) til plantebiomasse.
Men lad os se på det positive i planerne, der mange gode forslag til at der kan gøres noget i landbruget, noget der kan medvirke til at landbruget bli'r en del af løsningen og ikke er problemet og noget der samtidig fremmer mere alsidige mål i landbruget og dermed økologien. Se fx her.
Landbrugets teknologi og produktionsgrene bidrager i større
eller mindre grad til at sikre en positiv eller en negativ balance. Med det
moderne landbrug er de tider hvor såvel energiproduktion, trækkraft og
forarbejdning var en integreret del af bedriften forbi. Den primære produktion
er i dag voldsom integreret i det omgivende samfund og som dette totalt
afhængig af fossilt brændstof og de energikilder som samfundet stiller til
rådighed.
Den ideelle økologiske løsning er at trække mest muligt
tilbage i landbruget og sikre at fødevareproduktion og forsyning i hele kæden
fra jord til bord kan fungere i et positivt energi- og stofkredsløb. Dette er
en enorm udfordring, da økologien selvsagt er dybt integreret i de
samfundsstrukturer som samlet set bestemmer, hvordan vores moderne civilisation
fungerer.
Selvforsyning er en kreativ utopi. Dvs. selvom det ikke er
muligt at opnå, så er det en rettesnor for at tilrette lægge produktion,
forsyning og forbrug.
Med andre ord, så er der enorme muligheder for at udfordre
det bestående fødevaresystem med det mål at skabe en sammenhæng mellem
produktion og forbrug og sikre at der opstår kredsløb, hvor genanvendelse samt
stof- og energibalance bevæger sig i den rigtige miljø- og klimavenlige
retning.
Dette er der intet nyt i, men den idealisme som økologien
repræsenterer er stillet overfor den enorme udfordring, at samfundet og det
globale fødevaresystem bevæger sig i den modsatte retning. Intensiveringen i
anvendelsen af kemiske metoder, genteknologi, industrialisering, specialisering,
mekanisering og global frihandel er alle midler, som hver for sig og tilsammen
har skabt en kultur, som ikke i sig selv indbygger miljø- og klimavenlighed.
Dette er ikke dens formål. Dens formål er økonomisk vækst. Og økonomisk vækst
har hidtil været noget nær ensbetydende med større vareproduktion og forbrug og
dermed øgede pres på ressourcer og klimanedbrydende emissioner.
På trods heraf er mantraet i disse år, at vareproduktion kan
øges og verdens stigende økonomiske efterspørgselskapacitet kan tilfredsstilles
samtidig med at det kan ske med reduceret klima- og miljøbelastning. Utallige
kommissioner lægger navn til denne opfattelse i disse år. Andre siger noget
andet, nemlig at verdens globale vareproduktion og forbrugsmønstre må og skal
ændre sig.
I vores økologiske landbrugsverden er vi ikke i tvivl om, at
vi skal bevæge os fra en vestlig fødevarekultur baseret på animalsk produktion
til en kultur, hvor det er den vegetabilske kost, der dominerer. Et kostmønster
som er velkendt i mere fattige egne, som man finder dem, når man bare bevæger
sig bare lidt væk fra de sidste 100 års mælke-, okse- og svinekødsdominerede
madkulturer.
Med andre ord, skal landbruget løfte sin del af
klimaudfordringen, må og skal vi opgive de rablende forestillinger om, at vi
vedholdende kan konvertere ufatteligt store landområder indenfor egen og
klodens grænser til animalske produkter. Ikke fra den ene dag til den anden,
men som retningsgivende målsætning for at dæmme op for de grænseløse og
ustyrlige klima- og miljøproblemer.
Vi skal og kan med fordel anvende store arealer til energi-
og gødningsskabende biomasse. Vi skal producere biobaseret energi og
gødningsstoffer. Vi skal producere afgrøder, som positivt bidrager i regnskabet
og som anvendes til helt andre formål end mad – ligesom fx træ. Vi skal
fokusere på at skabe en rigt varieret og lokal fødevareforsyning, som må og
skal komme forud for den eksportorientering, og som i dag ellers er udset til
at være en af søjlerne i rigets drømme om beskæftigelse og vækst. Dermed kan vi
se for os, at vi med dansk landbrug i fremtiden ad helt andre veje skaber nyt
liv på landet, nye landskaber og en ændret økonomi, hvor den ikke udformes på
bekostning af vores energibalance, klimabelastning, belastninger af
biodiversitet og vandkvalitet og demografiske udfordringer. Vi skal ha’ skabt
en ny bevægelse i retning af landet ’derude’, det skal genrejses som rygraden i
et land, hvor himmel (!), jord og hav er vores vigtigste ressourcer udover
vores gode hoveder og vores evner til fredeligt samarbejde.
Med andre ord så kan og skal klimapolitikken og landbrugets
udfordringer ses i et større lys. Og det kan derfor undre, at der ikke med alle
disse kommissioner er skabt en bedre sammenhæng mellem de politikområder, som
tilsammen ender med at bestemme udviklingen. Blot for at nævne tre: Natur og
Landbrugskommissionen, Vækstteam Fødevarer og nu Klimaplanen, alle her fra
2013. Når økologien fremhæves er vi selvsagt glade, men der er på ingen måde
tale om økologisk forsvarlige planer. Planerne er og bliver konsensussøgende
for at undgå risikoen for at store dele af samfundet ikke alene hopper fra men
også obstruerer den følsomme proces, det er at skabe bare lidt forbedring.
Så set i dette lys er Martin Lidegaards udspil godt. Men set med vores økologiske briller, skal der meget mere og andet til, hvis vi virkeligt skal dæmme op for den klimaforandring, som vi blot skal kigge ud af vinduet for at få øje på.
Så set i dette lys er Martin Lidegaards udspil godt. Men set med vores økologiske briller, skal der meget mere og andet til, hvis vi virkeligt skal dæmme op for den klimaforandring, som vi blot skal kigge ud af vinduet for at få øje på.
Med økologisk landbrug, som vi kender den, står vi med nogle
massive udfordringer. Vi kan ikke bare sådan gøre tingene meget anderledes end
den omgivende verden, uden at det ville få radikale økonomiske konsekvenser. Vi
skal arbejde med det politiske system for at skabe nye løsninger og praksis. Vi
skal påvirke lovgivning og støtteordninger i den klimavenlige retning, og vi
skal gå forrest med vores vilje til at ville og til at få madkulturen og
forbrugsmønstrene til at trække med. Det lange seje træk fortsætter, men det
kan kun gå for langsomt.
Det kommende halve år skal vi bidrage til at udmønte
kommissionernes visioner og anbefalinger. Vi skal gøre vores. Og vil du vide mere om økologernes klimaplaner, så kig ind på Økologisk Landsforenings klimasite og læs klimastrategien her. I Aarstiderne har er vi også optaget af vores miljø- og klimabelastning, og det kan der læses mere om her.
Og så er det lige at det er relevant at spørge, hvorfor det nu ikke er så væsentligt mere, at vi skal tænke i det forbrug som vi alle dagligt oplever som en besynderlig form for vellevned, og som der kunne gøres rigtigt meget ved, alt fra isolering til privatbilisme, varebrug med køb og smid osv osv. Der er gået økonom i klimaet.Men lad os se på det positive i planerne, der mange gode forslag til at der kan gøres noget i landbruget, noget der kan medvirke til at landbruget bli'r en del af løsningen og ikke er problemet og noget der samtidig fremmer mere alsidige mål i landbruget og dermed økologien. Se fx her.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar