a.
Pistacienød
b.
Paranød
c.
Valnød
d.
hasselnød
e.
Mandler
f.
Jordnødder
Det
første der falder mig ind, når jeg læser spørgsmålet, er hvad marcipan egentlig
betyder, og hvor ordet mon kommer fra? Og sådan er det jo med denne lille
juleleg, den handler om nysgerrigheden, og om hvor utroligt let det er i dag at
søge informationer. Google vupti wikipedia. Så kan du selv finde svaret! Og
dermed også hvad det er fremstillet af.
Marcipanen
kommer fra egne, hvor mandlen gror, og hvor et sødemiddel har været nemt
tilgængeligt. Mandelmel og masser af sukker.
Det er ret sent i historien, at sukkeret er dukket op i
mængder, der gør det muligt at skabe den kage- og slikkultur, som ikke mindst
kendetegner den arabiske verden. Hvinende sød. Sukkeret gjorde sit indtog først
med sukkerrafineringen af sukkerøret i trope-kolonierne, og det er først for
alvor i 1700-tallet.
Sidst i 1800-tallet kommer roesukkeret, som på grund af tilskud til landbruget, bliver billigere end den importerede, og så går det for alvor løs med den søde tand. Sukkeret bliver pushet i alle mulige sammenhænge, og folket går amok.
Hvad har det med marcipanen at gøre? Vel ikke andet end at denne udvikling har smittet af, f.eks. dyrkes der masser af sukkerroer i Marokko og Ægypten. Rent historisk må marcipanen således være et produkt med honning. Og kager eller ’sødt’ i den skole kendes f.eks. fra den italienske paneforte. Mandeltræets oprindelse er ligesom så utroligt meget andet vi spiser ’opstået’ i ’Levanten’ altså i egnene mellem Indien og Europa, og ikke så underligt at marcipanens helt dybe rødder nok er i Iran, hvor mandlen komme fra.
Sidst i 1800-tallet kommer roesukkeret, som på grund af tilskud til landbruget, bliver billigere end den importerede, og så går det for alvor løs med den søde tand. Sukkeret bliver pushet i alle mulige sammenhænge, og folket går amok.
Hvad har det med marcipanen at gøre? Vel ikke andet end at denne udvikling har smittet af, f.eks. dyrkes der masser af sukkerroer i Marokko og Ægypten. Rent historisk må marcipanen således være et produkt med honning. Og kager eller ’sødt’ i den skole kendes f.eks. fra den italienske paneforte. Mandeltræets oprindelse er ligesom så utroligt meget andet vi spiser ’opstået’ i ’Levanten’ altså i egnene mellem Indien og Europa, og ikke så underligt at marcipanens helt dybe rødder nok er i Iran, hvor mandlen komme fra.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar