torsdag den 20. december 2012

Julequiz, torsdag den 20. december

Hvad er julemarcipan fremstillet af

a.     Pistacienød

b.     Paranød

c.     Valnød

d.     hasselnød

e.     Mandler

f.      Jordnødder

Det første der falder mig ind, når jeg læser spørgsmålet, er hvad marcipan egentlig betyder, og hvor ordet mon kommer fra? Og sådan er det jo med denne lille juleleg, den handler om nysgerrigheden, og om hvor utroligt let det er i dag at søge informationer. Google vupti wikipedia. Så kan du selv finde svaret! Og dermed også hvad det er fremstillet af.

Marcipanen kommer fra egne, hvor mandlen gror, og hvor et sødemiddel har været nemt tilgængeligt. Mandelmel og masser af sukker.

Det er ret sent i historien, at sukkeret er dukket op i mængder, der gør det muligt at skabe den kage- og slikkultur, som ikke mindst kendetegner den arabiske verden. Hvinende sød. Sukkeret gjorde sit indtog først med sukkerrafineringen af sukkerøret i trope-kolonierne, og det er først for alvor i 1700-tallet. 

Sidst i 1800-tallet kommer roesukkeret, som på grund af tilskud til landbruget, bliver billigere end den importerede, og så går det for alvor løs med den søde tand. Sukkeret bliver pushet i alle mulige sammenhænge, og folket går amok. 

Hvad har det med marcipanen at gøre? Vel ikke andet end at denne udvikling har smittet af, f.eks. dyrkes der masser af sukkerroer i Marokko og Ægypten. Rent historisk må marcipanen således være et produkt med honning. Og kager eller ’sødt’ i den skole kendes f.eks. fra den italienske paneforte. Mandeltræets oprindelse er ligesom så utroligt meget andet vi spiser ’opstået’ i ’Levanten’ altså i egnene mellem Indien og Europa, og ikke så underligt at marcipanens helt dybe rødder nok er i Iran, hvor mandlen komme fra.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar