torsdag den 13. december 2012

Julequiz, torsdag den 13. december


Hvem menes at være ophavsmand til begrebet ”økologi”a.     Zoologiprofessor Ernst Haeckel (1834-1919)
b.     Filosof og videnskabsmand Rudolf Steiner (1861-1925)
c.     Videnskabsmand Charles Darwin (1809 –1882)

Her vi ude i det tungere stof for feinschmeckere. Men lad os gøre det nemt, det var hr. Haeckel, der skabte begrebet økologi.

Steiner har æren af at ha’ udviklet begreberne omkring antroposofien og dermed også de tankesæt, der ligger til grund for det biodynamiske landbrug.

Darwin er jo om nogen berømt for sin ædruelige teori om arternes oprindelse, altså om hvordan nye typer af en art tilpasses nye betingelser og dermed gennem udvælgelse skaber nye arter. Hans felt er således det arveliges relation til miljøet. En væsentlig del af økologien, men skabt før dette begreb så dagens lys.

Steiners begrebsverden har en helt anderledes klangbund, da den i lige så høj grad tager udgangspunkt i forståelsen af det åndelige som i vores mere velkendte materielle verden. Men ligesom Darwins verdensanskuelse var en vanskelig mundfuld for mange, og stadig er det for eksempelvis religiøse, som hårdnakket fastholder, at det er Gud, der er skaberen, så støder Steiner også ind i en modstand dog fra helt anden side.

Det er fortsat en stor udfordring at bygge bro mellem de forskellige begrebsverdener. Og her er økologien det redskab, der har ført os videre fra alt for simple begreber, om hvordan verden hænger sammen. Det er med økologien som redskab, at vi har skabt modelsystemer, der gør det muligt at få nogenlunde pålidelige data for, hvordan den måde vi påvirker vores verden i dag, kan ændre betingelserne for fremtidens klode.

Men lad nu alt dette hvile i julefred. Lad os blot konstatere, at økologien er én videnskabelig disciplin, og at det samtidig anvendes som begreb for det ’ikke-kemiske’ landbrug.


Og prøv så at google Ernst Haeckels billeder, en fantastisk verden fx her eller

   
        
.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar