mandag den 3. december 2012

Julequiz, mandag den 3. decemberHvornår startede økologisk jordbrug formelt i Danmark?

a.     1951
b.     1961
c.     1971
d.     1981
e.     1991
f.      2001

Begrebet økologisk jordbrug dukker op i 1970-erne, samtidig med at mange unge flyttede på landet i kollektiver og enkelte besindige bønder begyndte at stille kritiske spørgsmål til landbrugets stigende forbrug af kemiske gødningsstoffer og pesticider. Inspirationen kom fra det biodynamiske landbrug, som havde eksisteret siden 1930-erne. Det var der man gik hen for at lære. 

Når begrebet økologisk skilte sig ud, skyldtes det i høj grad, at økologien i Danmark blev skabt som en konstruktiv miljøbevægelse. Det handlede om at vise vejen med det gode eksempel. Andre var mere optaget af at bekæmpe forureningen og gjorde det til deres mærkesag. Og det var først i 1981 at Landsforeningen for Økologisk jordbrug blev stiftet. Det korrekte svar er således d.. 

Foreningens mål var at skabe en produktionsform, som kunne leve op til idealerne om at være ikke-kemisk og alt det sunde man drømte om. Samtidig var foreningens erklærede princip fra starten af at det også skulle være muligt at skabe en realistisk økonomi, således at det ikke var forbeholdt drømmere og fantaster at blive økologer. Tværtimod, så skabte Svanholm Gods - der havde startet sin økologiske historie i 1975 - netop i 1981 et tæt samarbejde med COOP (Brugsen) om at sælge økologi i supermarkedet. Der var mange der korsede sig over at ’gå over til fjenden’. Men når vi i dag kan prale af at ha’ verdens næst største per capita forbrug af økologisk mad, så kan vi nok især takke dette initiativ for det.

Ps. Hvem har mon det største forbrug? Nåh, det kunne blive et spørgsmål til den 25, december, men så er legen slut, så svaret kommer her: Det er Schweiz.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar