søndag den 16. december 2012

Julequiz, lørdag den 15. december

Hvornår er det første gang blevet tilladt at sælge vin til jul med betegnelsen ’økologisk vin’?

a. 1972
b. 1982
c. 1992
d. 2002
e. 2012


Det har været et noget uklart område for både producenter og forbrugere. Det er faktisk først fra i år, (2012) at det er blevet muligt at sælge økologisk vin! Der har simpelthen ikke eksisteret regler (EU, stat) for økologisk vin, og dermed har producenterne været tvunget til at skrive ’vin af økologiske druer’. Men det er der nok ikke mange der har spekuleret over, når det har stået og kigget på vinhyldernes eksorbitante udbud af vine og forbavsende få økologiske af slagsen. Måske vil dette ændre sig nu.

Der er virkelig grøde i øko-vin-verdenen. For nogle år siden var det faktisk sådan – og er det måske stadig – at blandt Frankrigs 30 bedste vine var de 7 fra biodynamiske producenter. Interessant taget i betragtning, at de biodynamiske avleres anddel af det samlede franske vindyrkerareal nærmest ikke kan måles statistisk. Men historien er, at en af de kræsne biodymaniske vinavlernes ambitioner (og krav) er at de arbejder med naturlig eller spontan gæring. Dette var helt almindeligt indtil for bare få år siden. Men der er sket meget i vinens verden i retning af, at vinen designes blandt andet med kontrolleret gær.

Konkurrencen fra ’den nye verdens’ vine (USA, Australien, Chile mfl) har været uhyggelig hård for de mere tradionelle avlere i Europa. Den nye verden har været dygtigere til at styre vinfremstillingen og fjerne historiens mere uforudsigelige årgangsproblemer. Her er det så at biodynamikerne tager den traditionelle handske op og insisterer på at vin skal fremstilles som altid. Med ’held’ altså. Og her står vi altså med en verden, hvor det konventionelle overhales inden eller bagom af økologien og ikke mindst det biodynamiske. Så bare vent, også på vinens område vil vi se mere til økologien – og det biodynamiske!.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar