søndag den 16. december 2012

Julequiz, søndag den 16. december

Til jul findes der som bekendt hvid, lys og mørk chokolade. Hvilken farve har økologiske kakaobønner?

a. hvid 
b. lysebrun
c. mørkebrun 

Dette spørgsmål er måske lidt for tosset, men personligt har jeg altid undret mig over den hvide chokolade. Hvad er meningen med den? Men sagen er at uanset chokoladens farve, så kommer den fra de samme bønner.

I virkeligheden er der tale om nogle store frø, der gemmer sig inde i en frugt, som kommer direkte ud af stammen på kakaotræet. Et besynderligt syn, som vi slet ikke kender med vores frugttyper. Og som en lille finurlig historie for os plantenørder, så er det faktisk sådan at alt hvad der findes af frugttyper på verdensplan formeres ved at de klones og podes. Simpelthen fordi den sort man dyrker, er et kopi af et eneste træ. 

Det eneste træ der stammede fra et eneste frø. Frøet kan ikke genskabes, men det kan træet ved at ta’ kopier af det. Og her er det så at kakaoen kommer ind i billedet, fordi den er noget nær den eneste, som kan kaldes undtagelse, der bekræfter reglen. Det meste af verdens kakao, som dyrkes i blandt andet Ghana og Brasilien men kommer fra Mellemamerika, høstes på træer, der er såede, dvs de er faktisk en slags vilde af slagsen.

Og hvorfor er dette interessant? Det er det fordi, det betyder, at den udvikling vi kender med alle andre kulturplanter og også frugtsorter, den kan de nu tage fat på i kakaoen. Og så kan der ske sjove ting. Måske kan man forestille sig at man kan fremelske en rød, en blå, en grøn eller en hvid kakao? Næppe.

Nåh, men til svaret: Kakaobønnen er lys, hvidlig når den høstes og før den fermenteres og tørres, herefter bliver den nærmest rødbrun. Og før kakaoen bruges til at fremstille chokolade, skal den ristes, og så bliver den nærmest sort. Med andre ord, så er spørgsmålet stillet så alle svar faktisk er korrekte. Kan vi ikke leve med det? Med andre ord, så har du svaret rigtigt, måske uden at vide hvorfor.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar