mandag den 13. maj 2013

Havregryn i pilleform?


Havregryn er kommet for at blive. Der spises stadigt store mængder, og der er to glade budskaber.
Det ene er at havregryn har rigtigt meget godt at byde på i vores ernæring og så mætter de. Og så kan de spises på utallige måder og stadig smage godt. I min lille verden elsker mine børn, når jeg vækker dem med let ristede havregryn til deres gode morgen-yoghurt.
Det andet glade budskab er, at mere end 40 % af de gryn vi spiser, er økologiske. Det er Danmarks økologiske topsælger. Og hvorfor mon det? Måske fordi vi er så tæt på råvaren, kornet og havrens bjældeklang. Og der har været perioder, som stadig huserer i forbrugernes bevidsthed, hvor det konventionelle landbrug havde en omgang med kemikalier i kornet, som ikke var så heldig. Og hvordan er det lige nu?

I en kæmpe annonce indrykket med stor tydelighed af Landbrug & Fødevarer i (set i Weekendavisen) anprises havregrynene. I annoncen (se den her) er der et billede af et væltet pilleglas, hvor nogle fede grovvalsede gryn vælter ud. Og teksten handler om, hvordan landbruget arbejder på at få det gode i havregryn ned i pilleform, så man kan spise tre skefulde i stedet for, ja hvad? Teksten er fuldstændig kryptisk, og det er først ved læsning med en lup, at jeg ser at der står med miniskrift i nederste hjørne, at det handler om, at vi skal ha 3 g beta-glukaner om dagen og i øvrigt skal spise sundt og varieret.
Det sidste er så sandt så sandt, og stod det til mig, så kunne vi passende indrykke daglige muntre reklamer, der handler om sundt og varieret, og så ellers gå i gang med den store folkeopdragelse, som handler om at forklare, hvad der menes med sundt og med varieret.
Men det er jo ikke det der er budskabet i annoncen, men derimod noget underligt ubevidst med, at vi kan opnå sundheden ved at ta’ piller, og at landbruget forsker for at skabe en super-havre, som må betyde at vi kan spise meget mindre og alligevel være sunde. Der er noget rav, ruskende galt i L&F’s budskab.

Vi spiser af følgende grunde: Fordi de daglige måltider er festlige, sociale højdepunkter (!), fordi mad i sig selv er et af tilværelsens fundamentale måder at blive tilfreds og glad på (!), fordi mad er forudsætningen for at leve sundt (!) og endelig fordi vi jo ikke kan leve uden at få mad.
Årtusinders visdom har skabt vores kulturplanter og husdyr, også så de opfylder alle de behov, jeg lige har forklaret. Og til denne visdom hører alt det, som er så uhyre vanskeligt at ta’ i pilleform, nemlig at det er i samspillet mellem den gode dyrkning, sæson og friskhed, tilberedelsen og samværet, at madens dybe sundhedsmæssige virkning skal forstås. Det er her vi skal ’annoncere’, ikke mindst fordi pilleriet er en alvorlig trussel mod netop vores sundhed.

I disse dage er der en meget markant medie-diskussion om danskernes pillemisbrug. Her handler det især om smertestillende medicin og psykofarmaka. Der håndkøbes og udskrives piller i et omfang, som aldrig tidligere. Vi er en nation af lidende mennesker. Og behandlingen er flere piller! Det er sort middelalder. Og Gud-hjælpe-mig om ikke L&F netop skriver: ”Fremtiden ser ikke så sort ud mere”!
Det er fuldkommen gak, at vi ikke kan tage skeen i egen hånd og finde ud af at skabe psykiske rammer, gode måltider osv., som skaber de nødvendige betingelser om det gode liv. Vi er endt som ofre.
Som økologer tager vi skeen i egen hånd, vi arbejder intenst på at udfase medicinforbruget til dyrene, vi har afskaffet pesticiderne i plantedyrkningen, vi insisterer på at jorden skal fodres med naturgødning i stedet for piller af kunstige næringsstoffer. Vi tænker i helheder, fordi vi med årtusinders sunde fornuft i ryggen ved, at det i langt højere grad er alle relationerne i de systemer, vi selv er en del af, og ikke deres bestanddele, der har betydning.
Hvis dette er lidt svært at forstå, så tænkt på to der danser godt sammen. Når det virker, kan det ikke forklares med noget som helst af alt det, der kan måles og vejes, det handler om alt hvad de to levende væsner rummer af muligheder for fysisk bevægelse, musisk indføling, erfaring, træning, kultur og indbyrdes kontakt. Virker dette for langhåret? Nej vel? Det er og bliver sund fornuft. Det handler om relationer. Ikke ’stoffer’.
Det betyder ikke at vi ikke skal ha’ betaglukaner i vores mad, men det betyder at set i helhedens udfordrende lys, så er piller en fattig model for at forstå det gode liv. Ud med pillerne, frem med kritikken og ind med ansvaret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar