onsdag den 12. december 2012

Julequiz, tirsdag den 11. december


Hvilket land har flest økologiske landbrug når vi når frem til jul?

a. Danmark
b. England
c. Tjekkiet
d. Holland
e. Italien


Det er nok ikke nemt for os nordeuropæere at fatte: Det rigtige svar er Italien. I øvrigt ligger Spanien lidt foran i økologisk areal men lidt lavere i antal bedrifter. Interessant er det, at ser man på de enkelte landes udvikling, så går det nogen gange fremad og nogen gange går det i stå med den økologiske udvikling. Men ser man på den samlede udvikling i EU, så er der en konstant og nærmest eksponentiel vækst, altså det økologiske landbrug vokser med en stigende hastighed.

EU og de enkelte lande fører en mere eller mindre aktiv politik for at støtte udviklingen, og derudover trækkes læsset af forbrugernes efterspørgsel. Og denne balancegang er selvsagt vanskelig. Ingen tvivl om at økologien er kommet for at blive. Det var ikke usædvanligt at fremtidsforskere og markedsanalytikere for år tilbage spåede økologien en trang skæbne og meget fejlagtigt bedømte det som et modefænomen. Men det er der nu ikke meget der tyder på. Tværtimod ser det ud til at den højere fornuft, som økologien forsøger at repræsentere, heldigvis har tag i udviklingen.

Desværre er det jo ikke det samme som at resten af jordbruget følger med. I de samme år som økologien har fået rigtigt tag i udviklingen, er der jo sket en voldsom strukturudvikling og nærmest afvikling i landbruget og i landdistrikterne. Der er sket en enorm specialisering og indskrænkning i landbrugets kulturer og kultur, gensplejsningen er på vej, osv osv. Det er som om at ’det gamle jordbrug trækker sig i kramper og kæmper for at at overleve med sin forældede tankegang, og alt imens rives alt for meget med i faldet.
En vidunderlig olivenlund på en stor og naturskøn biodynamisk gård nede i nærheden af Italiens storetå, Calabrien i maj.
Til gengæld må vi så glæde os over økologiens stabile og markante fremmarch. Der kommer nok en dag hvor økologien er normen, bare vent! Men lad være med at sidde på hænderne, ingen forandring sker af sig selv.

Og lige en anbefaling: Vil man opleve Italien fra en meget spændende side skal man finde sin destination og leje en bil og herefter kaste sig ud i at leje sig ind på deres utallige ofte økologiske 'agroturismo'. Pragtfulde omgivelser, søde mennesker og vidunderlige måltider til svingende men overkommelige priser. Der findes en omfattende guide, og det er nemt at forudbestille eller ringe under vejs.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar