søndag den 23. december 2012

Julequiz, lørdag den 22. december



Hvordan sover en sild til middag så den er frisk til julefrokosten?

a.     Den ligger på havbunden

b.     Den svæver vandret i vandet

c.     Den svæver med hovedet nedad 

d.     Den svæver med hovedet opad

Silden har en naturlig plads i vores julequiz, for hvad er en jul uden sild?

I min familiehistorie spiller silden en meget vigtigt rolle, da den i mange slægtled bagud – og stadig – bliver hentet helt frisk fra en kutter og lagt i tønde til vinterens forråd. Salt- eller spegesilden og den krydrede sild. Saltsilden bli’r senere renset, udvandet, og marineret i dagevis før den serveres, mens kryddersilden kun skal renses og udvandes let før den også får sin lage. 

Kunsten er at få de rigtige helt friske sild, at de modner rigtigt, at krydderiblandingen er den helt rigtige og at der er overskud og tid til at rense, udvande og marinere. Det er godt nok en gammeldags sportsgren i en almindelig husholdning, og mon der findes en eneste restaurant i dette land der går hele vejen?

I hvert fald er det med silden som med alt det andet, at der gemmer sig en kulinarisk skat, som er forsvundet med den standardiserede udgave. Så mens silden sover kan den drømme om, hvor den helst vil ende som føde for os sultne nordboere? Og det gør den med hovedet nedad, såmænd. Ikke at det har det fjerneste at gøre med julen. Men det er da hyggeligt at tænke på. Godt man ikke er en sild. I øvrigt rejste jeg for nogle år siden en del rundt i landene omkring Østersøen, i Polen, Sverige, Finland og Litauen, og sjovt nok var der ikke det sted jeg ikke fik sild – og brændevin. Det er en kultur vi deler.

Og så øl naturligvis…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar