lørdag den 8. december 2012

Julequiz, fredag den 7. december


 Hvor gammelt bliver et moderne æbletræ normalt?

a.     5 år
b.     15 år
c.     30 år
d.     60 år
e.     300 år 

Der gives jo ikke noget eksakt svar på spørgsmålet, men praksis er at frugtavleren fornyer sin plantage oftere end man skulle tro. De træer man planter i dag er fremstillet til at gi frugt hurtigst muligt. Det er jo først når træerne bærer, at der er indtægter. Og i gamle dage skulle man vente måske mere end 7 år før der var en høst. I dag sker det allerede efter 2 år. 

Moderne frugttræer bliver også beskåret meget intensivt, og en frugtplantage er ikke en skov men nærmere et system af hække. Trærype og beskæring betyder tilsammen, at træerne har udtjent deres værnepligt efter de ca. 15 år. Det hænger også sammen med, at der sker en konstant fornyelse i hvad der er mest sikkert at dyrke. Og frugtavleren er tvunget til at følge med i udviklingen. Med andre ord betyder alt dette tilsammen, at det er meget vanskeligt at fastholde en frugtkultur, hvor traditionelle sorter fortsat dyrkes kommercielt.  VI skal derfor vænne os til at nyde det vi kan købe og selv dyrke det vi ikke kan købe.

Der findes æbletræer som er op mod 300 gamle. Men selv gamle æbletræer i Danmark er ikke meget over 100 år. Vores fugtige klima og en utrolig lyst til at rydde og fælde, er de gamle træers værste fjender.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar