mandag den 8. oktober 2012

Et pletskud!

Skulle man tro supermarkedet, så er æbler noget der dyrkes næsten alle andre steder end i Danmark. Netop nu kan man dog med lidt held få øje på de danske æbler. Sæsonen er over os.

Mange af navnene virker alligevel fremmede og nogle af dem er de samme, som dem vi tilbydes resten af året men som kommer fra andre himmelstrøg. Og så er der velkendte og traditionsrige æbler: De fleste har hørt om et ’Gravenstein’, eller ’Gråsten’ som det blev omdøbt til dengang vores sydlige nabo truede vores nationale tryghed. Et ypperligt æble med en fabelagtig aroma. Et fantastisk spiseæble og ligeså skønt til most – rigtig æblemost. Men men men.
Gråsten er et følsomt et af slagsen. Det kræver lys og luft og sunde vækstforhold. Der skal nemlig ikke meget til for at det tynges af skurv, hin plagsomme plet, der kan blive så slemt så både æbler og blade falder af træet før tiden.

Og skurven er den væsentligste årsag til, at man allerede for langt over 100 år siden tog fat med den kemiske krigsførelse i æbledyrkningen. Sådan set forståeligt nok, fordi det ærgerligt at ens anstrengelser ikke bærer frugt (!). Og uden en eller anden form for kemi kan det være økonomisk umuligt om ikke nærmest dødsdømt at dyrke æbler. Kemiens indtog har imidlertid alle de velkendte skyggesider, som jeg ikke skal komme nærmere ind på nu, bortset fra en, nemlig den at den har udviklet sig til det absurde.

I dag er det sådan, at det ifølge lovgivningen (EU) er tilladt at sælge æbler som klasse 1 frugt, selvom der er et par pletter eller fem. Der er imidlertid sket det, at erhvervet selv har sat en standard, der hedder ’nul pletter’, ligesom hos tandlægen ’nul huller’. Men æbler er ikke vores tænder. Æbler er noget, der naturligt udsættes for de ting, som huserer i naturen. Og det er faktisk godt for æblet, fordi det skal anstrenge sig for at være mest muligt sundt. Og har det anstrengt sig indeholder det en masse guf, der er sundt for os. Har det ikke været udsat for naturens drillerier derimod, fordi der er blevet beskyttet af kemiske tåger, så er det en slags kuvøsebarn, der mangler modstandskraft. Og derved har det en noget slatten virkning i vores spisning.

Tro det eller ej, så er pletter et absolut sundhedstegn, og i mine øjne og mund det oplagte signal om mere smag, større kraft, mere oplevelse.

Og skal jeg lige jamre et øjeblik mere så handler det om, at disse skønhedspletter for den moderne æblespiser opfattes som pest og tyfus. Og kan min forklaring accepteres, er der ingen vej uden om end at finde behag i skavankerne, hvor små de end er.

Ønsket om den kosmetiske perfektion, har nogle dybt alvorlige skyggesider. For at blive i æblets verden betyder det, at når vi dyrker økologisk tvinges vi til at gå efter sorter som mere handler om udseende end smagsoplevelse. Konsekvensen er, at mit højt elskede Gråsten ikke kan købes økologisk. Og konsekvensen er at økologiske avlere presses til en helt uacceptabel frasortering, hvor der er et meget stort, værdiløst spild alene af kosmetiske grunde.

Prisen bliver for høj, og ingen vil købe æbler der koster 3-4-5 gange så meget som det kemisk strålende perfekt æble. (Konventionelle danske æbler sprøjtes ca 27 gange ifølge erhvervets egen statistik).

Altså må vi gribe i egen barm og starte med at lære vores børn igen, at frugter varierer, at de ikke alle er lige fantastiske, at de bedste ikke er de mest perfekte osv. Vi kan som voksne bruge vores hoveder til at fortælle de små poder, hvad der er op og ned. Vores poder kan til gengæld med deres uforbeholdne sanselighed vise os, at vi sikkert har ret. En ting er i hvert fald sikkert, rynker vi på næsen gør de det automatisk. Så værsgo at smile, er der noget mere betagende end en velplaceret skønhedsplet. Bare spørg Marylin Monroe.

For hvad var hendes skønhed uden den berømte plet?
 
 
kom i øvrigt til Æbledag på Krogerup Avlsgaard den 14. oktober kl 10-15. Programmet er spækket med dejlig æbleinspiration også for børn!
 

      

Ingen kommentarer:

Send en kommentar