mandag den 10. december 2012

Julequiz, søndag den 9. december

 Når en økologisk so (grisemor) skal fare (føde), hvad gør hun så?

a.     Bygger en rede
b.     Graver et farehul
c.     Går ud i fri luft og farer på bar mark
d.     Får kejsersnit af dyrlægen

Nu er grisen jo hverken en fugl, en mosegris, en livsfornægter eller en patient. Så hvad kan det være?

For mange år siden blev der lavet en film ovre hos Søren Bak, der havde været konventionel svineproducent, men som havde besluttet sig til at slippe grisene løs.

Filmen var nærmest en religiøs vækkelse. Svineverdenen havde fuldstændigt mistet tilliden til, at en gris kunne klare sig ude i naturen. Den - altså grisen - havde dengang i midten af 1980-erne i årevis været henvist til en tilværelse, hvor den i højere og højere grad blev opfattet som en sygelig tilstand. Stalde blev lukket af for omverdenen, medicinering foregik systematisk og omfattende, smågrise blev taget ud med kejsersnit, for at de skulle være helt rene fra starten af. Et fuldstændig besynderligt for ikke at sige sygeligt forhold til naturlighed. Så ikke så underligt at bønderne havde glemt, hvad en gris egentlig kan.

Og hvad viste filmen så?

At det sekund de uhyrligt nøgne, lyserøde grisebasser så lyset og den sandede jyske græsmåtte, så tog de fat, som om de aldrig havde lavet andet end at rode, snue, gnaske og boltre sig. Og på samme måde vil soen følge sin helt naturlige adfærd og bygge en rede, hvor der er veldrænet, tørt og lunt, når den skal fare - svaret på quizspørgsmålet er derfor a).

Naboen
I øvrigt havde jeg engang  en konventionel grisebonde, Gert, som nabo, og da han en dag så, at jeg smed et gåseskrog ind til basserne og de gnaskede det i sig under højlydt begejstring, fik han nærmest et chok. Selvom den gode bondemand var opfostret med grise også før verden gik af lave, så havde han aldrig spekuleret over eller oplevet, at hans dyr kunne spise andet end nogle piller fra ’foderstoffen’ og hans eget gruttede korn. Indespærrede grise på stoffer, på piller, på medicin. Det var (og er desværre) latinen.

Prisen og gevinsten
Det er grunden til at der er en urimelig prisforskel mellem en sund og dejlig økologisk flæskesteg og så tilbuddet fra supermarkedet ikke-økologiske køledisk. Det skal lige huskes, når man står der og vrider sig, og den ene hjernehalvdel forsøger at overtale den anden: Billigst eller holdbart.

Jeg kunne godt skrive noget mere om hvorfor bruge ordet 'urimeligt'! Men det bli'r for langt, og vi ved det jo godt. Det er mærkeligt, at det er tilladt at gøre noget som er uholdbart...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar